ČAS ZIME – ČAS ZA SKRB NAŠIH LEDVIC

Tradicionalna kitajska medicina (=TKM) uči, kako živeti v harmoniji z vsakim letnim časom posebej. TKM razčlenjuje leto v pet letnih časov:

  1. zimo (obdobje od začeteka novembra do začetka/sredine februarja),
  2. pomlad,
  3. poletje,
  4. pozno poletje in
  5. jesen.

V vsakem letnem času prevladuje en organ, kateremu moramo takrat posvečati še več pozornosti. Ravnovesje med našim telesom in naravo lahko vzpostavimo, če znamo opazovati spremembe v naravi in se ji tudi prilagoditi. S tem dosežemo harmonijo in se lahko izognemo marsikateri bolezni.

Po TKM je zima obdobje, ki ji vlada organ LEDVICE in element VODA. Je obdobje energije YIN, energije teme, mrazu in notranje energije. Je najpomembnejše obdobje za skrb naših ledvic. Ledvice so, po TKM, temeljna, vitalna energija, kjer je tudi shranjena naša življenjska energija. Energijo ledvic se povezuje z zdravjem kosti, zob, kolen in spodnjega dela hrbta. Tudi veliko težav z ušesi povezujejo z zdravjem ledvic. Čustvo, ki pripada temu organu, je strah in z njim povezane tesnobe, depresije, panični napadi (..)

Torej, kako ohranjati zdravje v zimskem času?

1. PREHRANA

Hrana, ki naj jo jemo v tem obdobju, je hrana, ki nam je dostopna v tem času, v našem okolju:
Krompir, korenje, zelje, repa, blitva, špinača, gobe, jabolka, fižol, oreščki, čebula, česen (…)
Telo potrebuje toplo hrano, zato so priporočljive jedi »na žlico«. Razne juhe in tudi praženi oreščki pomagajo ohranjati toploto v telesu.
Ker v tem času vlada element voda, je zelo pomembno, da hrana ni preslana, saj sol odvzema vpliv vode v telesu.

 

2. OBLAČENJE

Ohranjati topla stopala in noge, je bistvenega pomena za vzdrževanje energije ledvic. Priporočljivo je namakanje stopal v topli vodi pred spanjem. Za primerno pretočnost energije v telesu ohranite stopala topla, glavo pa hladno. Za primerjavo lahko vzamemo goro, kjer je na vrhu hladno, spodaj v topli dolini pa teče reka.

3. GIBANJE

Priporočljiva za zimo sta hoja in jogging, sicer pa naj bi vse športne aktivnosti, v tem obdobju, bile malo manj intenzivne. Telo bo zelo hvaležno tudi, če boste izvajali jogo ali qi gong, saj je to čas, kjer se poglobimo vase. V zimskem času, je pomembno, da si vzamemo čas samo za sebe. Lahko tudi meditiramo, beremo, pišemo, rišemo (…)
Boljšo stimulacijo energije ledvic dosežemo, če vsak dan po 5 minut, počasi tolčemo s stopali ob tla. Še bolje je, če smo bosi in to počnemo zunaj na zemlji/travniku.

4. SPANJE

Spat se odpravite malo bolj zgodaj in spite malo dlje, če je to le mogoče.

5. TUINA MASAŽA

V zimskem času nasploh je vdor mraza v telo večji, krvna cirkulacija ni tako pretočna kot v toplih obdobjih in nastopijo lahko bolečine v sklepih, mraz v okončinah, zategnjenost mehkih tkiv (…). Tuina masaža je priporočljiva preventivno enkrat na teden saj lahko tako pomaga telesu pri boljši pretočnosti tako krvne cirkulacije kot energije.