ČAS POMLADI, ČAS RAZSTRUPLJANJA IN OSVEŽITVE


Pomlad ni samo odličen čas za čiščenje in osvežitev našega doma, temveč je tudi odlična priložnost za pomladitev in razstrupitev našega telesa. Po tradicionalni kitajski medicini (=TKM), pomlad predstavlja nov začetek in čas osvežitve uma in telesa. Organ, ki vlada temu obdobju, so jetra in element les. Energija yin počasi prehaja v energijo yang, energijo svetlobe in toplote. Je najpomembnejše obdobje za razstrupitev naših jeter.

Po TKM so jetra eden najpomembnejših organov v telesu, saj je njihova glavna naloga širiti in regulirati življenjsko Qi energijo po našem telesu. Jetra so odgovorna za pretok čustev skozi telo, um in duh.
TKM organ jeter povezuje z zdravjem mišic in vezi. Neravnovesje je lahko vzrok za burzitis, tenditis, artritis, fibromialgijo (…). Zdravje jeter povezujejo tudi z zdravjem oči. Neravnovesje energije jeter, se lahko kaže z razdraženimi in suhimi očmi, vrtoglavico in suho kožo. Lahko pa se kaže tudi z neredno menstruacijo, saj je to najpomembnejši organ za menstrualne cikluse. Čustvo, ki pripada organu jeter, je jeza in z njo povezane frustracije, nezadovoljstva, razdražljivost in agresija. Dlje trajajoče depresije lahko vodijo do neskladja med jetri in želodcem ter vranico.

Nasveti, kako ohranjati zdravje v času pomladi:

PREHRANA


Pomlad je čas, ko se dviga delovanje jeter, torej raste energija cele narave tudi v človeku, zato lahko jemo mnogo grenke, trpke in sladke hrane. V tem času lahko v naravi najdemo regrat, mlado čebulo, čemaž, hren (…). Zelene barve naj bo na jedilniku čim več, saj je zelena barva jeter.

Pomlad je tudi sezona vetra, kateremu pa ne smemo dovoliti, da pride v naše telo. Hrana, ki zmanjša možnost vdora vetra v telo, je oves (ovseni kosmiči), pinjole, ingver, komarček in bazilika. Kasneje v obdobju pomladi, lahko uživamo zeleno, murve, jagode in poprovo meto. Hrana, ki še lahko zmanjša možnost vdora vetra v telo, je tudi soja, sezam, kamilica in žajbelj. Prav nasprotno pa lahko delujejo jajca in ajda.Da bi vzpodbudili energijo jeter, lahko našim jedem in pijačam dodamo malo limone.
Pomlad je čudovito obdobje, da se odpovemo alkoholu in industrijsko predelani hrani.

GIBANJE

Tako kot jetra, tudi naše telo potrebuje gibanje. Koristili nam bojo daljši pohodi v naravo, kjer lahko opazujemo spreminjanje narave, ki nas obdaja. Lahko dodamo še kakšno dodatno zunanjo aktivnost, saj je dobro, da smo sedaj že malo bolj aktivni kot v zimskem obdobju.
Ker jetra vladajo vezem in mišicam, je jutranje raztezanje zelo priporočljivo. Lahko pričnemo s vsakdanjo jutranjo jogo.

ODPUŠČANJE

Zamere in nezadovoljstva so neprebavljiva in lahko močno vplivajo na zdravje jeter. Vsak dan lahko vadimo odpuščanje in se skušamo osvoboditi raznih zamer. Pričnimo se smejati tudi z jetri, ne le z obrazom.

TUINA MASAŽA

Tuina masaža pripomore k večji pretočnosti krvi in Qi energije ter zmehča zatrdele vezi in mišice. Tuina masaža tudi odpravlja morebitne blokade na meridianu jeter in tako pripomore k vzpostavljanju ravnovesja energije jeter.