POLETJE, ČAS OBILJA IN OGNJA

Poletje predstavlja izraz energije, ekspanzivnost, gibanje in aktivnost. Je obdobje, ki se ga mnogi veselijo celo leto. Vreme je toplo in sonce nam je naklonjeno v veliki meri. Po TKM (tradicionalna kitajska medicina), je poletje obdobje energije yang in mu vlada element ogenj in rdeča barva. Organ, ki pripada temu obdobju je srce ter z njim povezano čustvo veselje. Srce nadzoruje delovanje krvnih žil in je odgovorno za kroženje krvi po telesu. V kitajski medicini organ srce najpogosteje povezujejo z menatalnimi procesi, zato je poletje idealen čas, da nahranimo naš duh, spoznamo življenjske potenciale ter najdemo veselje v toplih poletnih dneh.

Ko je energija srca v ravnovesju, je um miren, spimo dobro in zbudimo se spočiti. V nasprotnem primeru nam ali primanjkuje veselja ali pa ga čutimo v presežku. Najpogosteje se neravnovesje energije srca kaže v nervozi, nespečnosti, pekoči zgagi, slabem spominu, glavobolu, zmedenosti in težavi z govorom.

Kako lahko ohranjamo zdravje in dobro počutje v poletnih dneh:

1. PREHRANA

Ker je v tem obdobju energija yang, energija vročine in svetlobe, na vrhuncu, je pomembno, da telo ohlajamo in vanj vnašamo dovolj tekočine. Rehidracijski napitek, katerega si lahko pripravimo doma, je kozarec hladne (ne ledene) vode z žlico jabolčnega kisa, ki pomaga nadomestiti elektrolite in minerale. TKM v tem času svetuje hrano yin, ki bo ohlajala naše telo. Hrana yin je skoraj vsa hrana, ki jo lahko jemo surovo, torej skoraj vse sadje in vsa zelenjava, ki pa jo je v tem obdobju v izobilju. Zelo priporočljiva živila so: lubenica, melona, jagode, borovnice, paradižnik, limona, breskve, kumare, brokoli, katajsko zelje, koruza, špinača, solata, mungo fižol (…). Priporočljivo je dodati v jedilnik tudi malo ostre in pekoče hrane, kot so čebula, koromač, drobnjak, čili, koriander (…).

Živila, ki delujejo na naše telo prav nasprotno, so rdeče meso, piščanec, ocvrta in mastna hrana, arašidi, alkohol (…). Omenjena živila namreč dvigujejo vročino našemu telesu.

2. GIBANJE

kot smo že omenili, je v poletnem času energija yang na vrhuncu, zato se tudi naše gibanje lahko stopnjuje. Veselje lahko najdemo, ko delamo zunaj na vrtu ali pa se več ukvarjamo z zunanjimi aktivnostmi. Kdor je zunaj redno aktiven, se bo njegovo telo počasi prilagodilo na vročino in jo bo tudi lažje prenašal. Priporočljiva so lahka, svetla oblačila, ki odbijajo sončno svetlobo.

Med zelo vročimi poletnimi dnevi, se zadržujmo v senci in se večkrat dnevno stuširajmo s hladnim tušem, saj se bo tako telo lažje ohladilo.

3. ZAUPANJE V INTUICIJO

Srce je odgovorno za vzdrževanje notranjega miru in harmonije. Energija srca predstavlja zavest posameznika. Takrat ko »čutimo nekaj v svojem srcu«, smo povezani z najglobjim delom našega bitja. V teh trenutkih si vzemimo čas in prisluhnimo svojemu notranjemu glasu oziroma intuiciji. Kadar je energija srca v ravnovesju, je človek vesel in nasmejan, zna prisluhniti svojemu srcu in težave, ki se pojavijo, mu ne predstavljajo veliko oviro, saj jih zna rešiti, ker zaupa svoji intuiciji.

4. TUINA MASAŽA

Tuina masaža poskrbi za večjo pretočnost krvi in qi energije v telesu. Pripomore tudi k umirjenosti posameznika, saj določene akupunkturne točke delujejo protistresno. V veliki meri se s tradicionalno kitajsko masažo odpravijo tudi glavoboli.